Agenda

Blindproef

wijnavond

Zoals naar goede jaarlijkse gewoonte beginnen we het nieuwe gildejaar met een blindproef.  Aangezien we ook dit jaar een aantal leden hebben die hun examen van wijngrootmeester en wijnmeester zullen afleggen in oktober, grijpen we de gelegenheid te baat om een aantal van de wijnen die daar aan bod zullen komen reeds te presenteren. We combineren dat met een aantal andere wijnen. Altijd interessant  en naar goede gewoonte gaan we ook hier voor kwaliteit.  Een mooie aanzet van het nieuwe wijnjaar.

Libanon

wijnavond

Vorig jaar maakte we kennis met Sven Van de Wynkele van het wijnhuis Libons uit Waasmunster.  Het huis is gespecialiseerd in wijnen uit Libanon.  Een onbekend land en onbekende wijnen.  Maar we waren snel overtuigd van de kwaliteit en we vonden het een gamma dat we onze leden moesten voorstellen.   Een avond om nieuwe zaken te ontdekken en onbekende wijnen te kunnen proeven.  Wij hopen U dan te mogen ontmoeten!

Jura - Domaine Pierre Richard - Le Vernois

wijnavond

Jura is ook een regio die reeds geruime tijd op onze radar stond. We hadden vorig jaar contact met Domaine Pierre Richard uit Le Vernois.  Vincent Richard en zijn vrouw Emmanuelle vertegenwoordigen de vierde generatie en hebben een uitgebreid gamma uitgebouwd. Het domein telt 12 hectaren en wordt biologisch uitgebaat. De Jura is een specifieke regio die witte en rode wijnen voortbrengt met bekende (Chardonnay) en minder bekende lokale (Savagnin, Poulsard, Trousseau) variëteiten.  Ze brengen traditionele droge wijnen gebaseerd op de hoger genoemde druiven voort maar de ook specialiteiten van de Jura zoals 'sous voile'  en vin de paille en vin jaune.  Er is ook een versterkte wijn onde de naam Macvin.  Een gelegenheid om een uitgebreid gamma te leren kennen of herontdekken

Corbières/Boutenac - Domaine La Bouysse - Saint-André-de-Roquelongue

wijnavond

Domaine La Bouysse is een wijnhuis dat we al lang volgen.  Martine Page en Christophe Molinier zijn de vierde generatie op het domein van 40 hectare, beiden zijn oenoloog en hebben het bedrijf verdergezet sedert 1996. Intussen doen beide dochters ook hun intrede in het domein als de vijfde generatie! 
De wijnstokken zijn tussen de 30 en de 115 jaar oud en worden gecultiveerd op de kleikalkgronden van Boutenac en de zandsteen ondergronden van Fontfroide. Hun wijnen zijn bio gecertifieerd sedert 2013. We kunnen wijnen proeven op basis van Grenache Blanc, Carignan Blanc en Vermentino in wit en Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan in rood.  IGP Hauterive, AOP Corbiéres en AOP Boutenac. Wij denken dat dit U moet bevallen 

Prosecco - Vigne Matte - Rolle - Valdobbiadene Conegliano DOCG

wijnavond

Prosecco is intussen een bekende drank geworden bij een breed publiek. Prosecco wordt nu ook in een zeer uitgestrekt gebied geproduceerd als Prosecco DOC.  De oorsprong ligt echter in het heuvelgebied tussen Conegliano en Valdobbiadene.  Daar wordt de Glera druif al ruim 200 jaar gekweekt en daarom heeft dit gebied ook een DOCG status gekregen in 2009.  In een van de mooiste delen van de streek ligt Rolle en daar is de Cantina Vigne Matte gevestigd sedert 1998. 
Zij hebben een breed gamma van Prosecco wijnen gaande van Extra Dry naar Extra Brut.   Daarnaast produceren zij ook traditionele rode wijnen op basis van Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.
De liefhebber van Prosecco mag deze avond zeker niet missen en zal enkele mooie ontdekkingen doen !

Kapittelbanket in de Vossenberg

wijnavond

Het jaarlijkse Kapittelbanket belooft ook dit seizoen een voltreffer te worden.  Zoals steeds wordt de receptie gegeven met de Champagne van het wijnhuis Beaudouin uit Nogent-L'Abesse nabij Reims. Het banket van topkwaliteit wordt begeleid met wijnen van Château Grand Corbin-Despagne Saint-Emilion Grand Cru Classé.  De eigenaar François Despagne zal persoonlijk aanwezig zijn op wat opnieuw een topavond belooft te worden. François Despagne vertegenwoordigt de 7e generatie op het Chateau en zal ons een selectie van zijn wijnen voorstellen. De avond wordt traditioneel afgesloten met een dansfeest met live orkest.
Wie vroeger het Kapittelbanket heeft bijgewoond weet dat dit een niet te missen avond is.  Wij hopen op uw massale belangstelling!

Priorat - Los Mores en Cellar Burgos Porta

wijnavond

Wij hadden eerder dit jaar de kans om Priorat te bezoeken en ja Priorat voldoet volkomen aan de verwachtingen.  Wij maakten kennis met Los Mores met de Belg Filip Van Acker als eigenaar en met Cellar Burgos Porta met Salvador Burgos en zijn vrouw Conxita Porta. Los Mores is ongeveer 3 ha groot.  Cellar Burgos Porta ongeveer 15 ha.  Cellar Burgos Porta produceert bio sedert 2003.
Priorat heeft een DOQ kwalificatie en is daarmee de enige in Spanje naast Rioja. Priorat is een ruw bergachtig gebied met leisteen als ondergrond.  Wijnbouw is ongeveer het enige waar daar mogelijk is en de wijngaarden bevinden zich ook meestal op een hoogte tussen 300 en 700 m.  De druiven zijn traditioneel Grenache en Carignan (garnatxa i carinyena in het Catalaans) in rood en Grenache Blanc in wit.
Het klimaat en de ondergrond leveren krachtige wijnen op met bewaarpotentieel.  
Wij zijn ervan overtuigd dat we hier opnieuw een topavond in het verschiet hebben.  Niet te missen voor de liefhebbers !

Schwarzwald - Weingut Knab - Endingen am Kaiserstuhl

wijnavond

Het is al een tijdje geleden dat we nog een Duitse wijnboer op bezoek hadden.  Wij zijn dan ook zeer blij met de komst van Johannes Rinker van Weingut Knab uit Endingen am Kaiserstuhl in het Zwarte Woud.  Zijn ouders Thomas en Regina kochten het Weingut zo'n 25 jaar geleden en zoon Johannes die afstudeerde als oenoloog treed nu in hun voetsporen sedert 2016. Zjj produceren ongeveer 150.000 flessen per jaar in Kaiserstuhl die als regio bekend staat als het warmste wijngebied in Duitsland.
Het gamma is divers en de wijnstokken zijn hoofdzakelijk Weissburgunder, Spätburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Riesling. Vooral 'trocken' gevinifieerd maar in wit zijn er daarnaast ook Kabinet en Spätlese.

Umbrië - Frantoio e Cantina Montioni - Montefalco

wijnavond

Ook Italië mag niet ontbreken in ons programma.  Wij kozen dit jaar voor een minder bekende regio nl. Umbrië.  Daar ontmoetten wij intussen vele jaren geleden Paolo Montioni. Het bedrijf werd door zijn grootvader opgericht in 1978 als producent van olijfolie.  Maar in 2000 toen Paolo het bedrijf overnam diversifieerde hij ook in wijnbouw en richtte een 'Cantina' op.
De druivenrassen zijn Grechetto in wit en Merlot, Sangiovese en Sagrantino in rood. Daarmee produceert hij Umbria Grechetto IGT in wit, Umbria Rosso IGT, Montefalco Rosso DOC, Montefalco Sagrantino DOCG, Montefalco Sagrantino Ma.Gia. DOCG, Montefalco Sagrantino Passito DOCG en de onvermijdelijke Grappa di Sagrantino. Wie van Italiaanse wijnen houdt moet erbij zijn!

Slotavond van het 37ste Wijngildejaar

wijnavond

Onze traditionele slotavond zal ook dit seizoen doorgaan in de Oude Melkerij in Gits met een menu vergezeld van wijnen uit de kelder van de Commanderij.   Wij houden die avond ook onze statutair voorziene Algemene Vergadering. Wie er de voorbije jaren bij was zal dit niet willen missen.