Agenda

Castillon Côtes de Bordeaux

wijnavond

Naast Saint-Emilion en in het verlengde liggen de Côtes de Castillon.  Wellicht minder bekend maar sterk in opmars.  We vonden het een goed idee om U te laten kennismaken met deze regio en spraken daarom af met Peter Lesage van Topwijnen om een selectie te presenteren van diverse huizen in deze streek. De opmars wordt mede gestimuleerd omdat verschillende huizen in Saint-Emilion nu ook actief zijn in de Côtes de Castillon.  Het wordt wellicht voor velen een mooie kennismaking.

Domaines des Varinelles Saumur

wijnavond

De Loire en meer bepaald Saumur staat ook al lang op ons verlanglijstje.  We leerden vorig jaar de familie Daheuiller kennen, de vijfde generatie intussen op het Domaines des Varinelles in Varrains nabij Saumur.  Hun gamma en vooral de kwaliteit van hun wijnen hebben ons onmiddellijk overtuigd om hen uit te nodigen naar Roeselare. Zij baten intussen 43 hectaren uit en hebben een uitgebreid gamma schuimwijnen (methode traditionelle), witte en rode wijnen.  Vooral hun zoektocht naar nieuwe cuvées belooft mooie verrassingen. Laurent Daheuiller zal ons meenemen op zijn zoektocht. 

Kapittelbanket

wijnavond

Het Kapittelbanket van ons 36ste Gildejaar belooft opnieuw een topper te worden.  Wij verwelkomen het Champagnehuis René Beaudouin uit Nogent-L'Abesse nabij Reims.  Daarnaast verwelkomen we ook het huis Ferraton Père & Fils uit Tain L'Hermitage uit de Noordelijke Rhône. Zij presenteren ons een gamma in wit uit Saint-Joseph en Crozes-Hermitage en rood uit Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie en Hermitage. Wie onze vorige degustatie van de Noordelijke Rhône heeft meegemaakt weet dat dit een niet te missen banket wordt.

La Torraccia Corsica

wijnavond

Ook Corsica hadden wij al langer willen voorstellen en wij hebben contact met het Domaine de Torraccia in Lecci (Zuid-Corsica).
Marc Imbert baat er 43 hectaren uit met vooral de traditionele Corsikaanse cepages Vermentinu in wit, en Niellucciu en Sciaccarellu in rood. Daarnaast ook Syrah, Grenache en Cinsault. Hun gamma omvat zowel witte als rosé als rode wijnen. Een kennismaking die U niet mag missen.

Baigorri Rioja

wijnavond

We ontvangen opnieuw een bekende van de Commanderij. Bodegas Baigorri was reeds onze gast in mei 2018 en wilde graag zijn uitgebreide gamma opnieuw aan ons voorstellen.  Baigorri heeft een hypermodern wijnhuis in Salmaniego in de Rioja Alavesa. Tempranillo in rood en Viura in wit zijn de cepages die vooral gebruikt zijn.  Sommige wijngaarden zijn intussen 100 jaar oud.  Opnieuw kwaliteit gegarandeerd en niet te missen.

Zuid Afrika met Elvama

wijnavond

Zuid-Afrika hebben wij ook al een tijdje niet meer op het programma.  Wij ontvangen Sebastian Vannevel die expertise opdeed en studeerde in de VS en Zuid-Afrika en die daar zelfs nu een eigen wijngaard uitbaat. Hun familiaal bedrijf importeert intussen een gamma Euid-Afrikaanse wijnen en hij is dus bij uitstek de juiste persoon om ons te laten kennismaken met wat Zuid-Afrika actueel te bieden heeft.

Slotavond

wijnavond

Onze tradionele slotavond zal ook dit seizoen doorgaan in de Oude Melkerij in Gits met een menu vergezeld van wijnen uit de kelder van de Commanderij.  Wie er in 2023 bij was zal dit niet willen missen.