Een verhelderend weetje over ‘verveine’!
Bij de beschrijving van Chablis wordt soms verwezen naar ‘verveine’. Die verwijzing kan ons, Vlaamse wijnliefhebbers, het voorhoofd doen fronsen omdat wij bij ‘verveine’ meestal aan totaal andere geuren en smaken denken dan de Fransen zich voor de geest halen, tenzij we geroutineerde restaurantgangers zijn in Franrijk. Oorzaak is dat er wordt gesproken over twee verschillende planten uit de familie van de Verbenacaea, eentje uit het geslacht Lippia en eentje uit het geslacht Verbena. Van beide planten wordt thee getrokken. Maar wat een verschil!
Binnen de context van de Chablis horen we te denken aan de digestieve thee met citroenaroma die in Frankrijk wel eens wordt aangeboden of misschien eerder nog aan de groene of gele likeur met dezelfde naam en met een complex citroenachtige smaak. Deze dranken worden bereid uit de citroenverbena of ‘geurend ijzerhard’, een uit Zuid-Amerika afkomstige plant ‘(verveine du Pérou’) uit de ijzerhardfamilie met de wetenschappelijke naam Lippia citriodora (vroeger: Aloysia citrodora of Aloysia triphylla en daarvoor Verbena citriodora genoemd). De etherische olie uit deze plant bevat minstens 65 verschillende aromatische stoffen. Hoofdbestanddelen zijn geranial, neral, 6-methyl-5-hepteen-2-on, 1,8-cineol, limoneen, bèta-caryofylleen en caryofylleenoxide; de samenstelling van de etherische olie kan sterk verschillen, afhankelijk van de regio waar de plant groeit, maar de twee belangrijkste stoffen die de geur van de citroenverbena bepalen zijn geranial en neral. Deze stoffen zitten ook in het aroma van citroen, sinaasappel en citroengras.
Nu is deze plant niet te verwarren met de Verbena officinalis van het verwante plantengeslacht Verbena en die in Europa - en ook bij onze gezondheidsfanaten tot vandaag - sinds de Oudheid gekend is om zijn medicinale eigenschappen, vooral te danken aan de bitterstoffen en looistoffen (tannine doet denken aan rode wijn!) die deze plant bevat!
Geen wonder dus dat de Chablis die je proeft jou helemaal niet doet denken aan een verveine-thee van bij de apotheker of uw kruidenwinkel en waaraan trouwens soms munt toegevoegd is om het drankje genietbaar te maken!