Blindproef vrijdag 16/09/2022
Blindproef 16 september 2022
- 2 blends, 6 monocépages (of zo goed als)
- 5 Franse, 2 Italiaanse, 1 Spaanse
- 2009, 2010, 2011, 2014, 2 X 2015, 2017, 2019
1. Pinot noir – Domaine Roger Belland - AOC Santenay-Beauregard Premier Cru 2016
Kenmerken: transparant, gematigde tannine maar zeer geschikt voor houtlagering, hoog in zuren.
- Kersen (morellen)
- Framboos
- Aardbei
- Bramen
- Floraal (viooltjes, rozen))
- Kruidig (kaneel, zoethout, vanille)
- Aards
- Animaal
Situering
- Bourgogne: thuis van de pinot noir voor rood en chardonnay voor wit
- AOC Santenay ligt samen met Chassagne Montrachet in het zuiden van de Côte de Beaune met in het zuidwesten AOC Maranges als buur.
- Bodem: bruine kalksteen met veel kiezel
Over deze wijn:
- Stokken geplant in 1970.
- Vinificatie: 30 % van de volledige oogst.
- Rijping op Franse eik gedurende 12 m.
- Kracht (licht/stevig) 4/10
- Tannine (soepel/hard): 4/10
- Droog/zoet: 2/10
- Rond/fris (zuren): 8/10
- Robijnrood naar granaat.
- Rood fruit (kers).
Eik, vanille, tabak, koffie, aards, bosgrond, wild, leer.
- Opvallende frisheid en zijdezachte tannine.
- Rood vlees en gevogelte.
2. Gamay - Domaine Bel Avenir - AOC Juliénas 2017
Kenmerken: transparant, laag in tannine, hoog in zuren.
- Fris rood fruit: aalbessen, aardbeien, kersen en frambozen (cuberdon)
- Braam
- Banaan
Situering
- Beaujolais: de thuis van de gamay.
- Juliénas ligt halverwege Beaujolais, onder Fleurie en boven Brouilly, op de zuid tot zuidwest kant van du Mont de Bessay.
- De graniteuze bodem is er uitstekend voor de bewaarcapaciteit. Hij varieert: leisteen, dioriet, zandsteen maar ook klei. “Roches pourries”.
Over deze wijn:
- Bodem voor deze wijn: graniet maar rijk aan klei.
- Wijnstokken: 60 jaar.
- Kracht (licht/stevig) 2-3/10
- Tannine (soepel/hard): 2-3/10
- Droog/zoet: 1/10
- Rond/fris (zuren): 9/10
- Intens kersenrood, dikke tranen.
- Boeket: zure kers, framboos, aalbes, viooltjes en pioenroos.
- Sappig, complex, verfijnde tannines, kruiden, vanille en lange afdronk.
- Mooie wijn kan nog 5 jaar mee.
- Genietbaar bij coq au vin of bij pluimwild, steak tournedos.
3.Barbera d’Asti Nizza – Azienda Pico Maccario - Tre Roveri 2019
Kenmerken: donkere kleur, gematigd in tannine, opvallende zuren.
- Zure kersen
- Aalbessen
- Bramen
- Kruidig
Situering
- NW Italië, uit centraal Piëmonte
- Nizza DOCG: tot 2014 Barbera d'Asti Superiore Nizza
- Bodem: pleistocene heuvels gevormd door lacustriene afzettingen = sedimentaire rotsformaties die gevormd zijn door gelaagde slibafzettingen in rivieren/meren.
Over deze wijn:
- Rijping gedurende een periode van 12 maanden in Franse eiken vaten met een capaciteit van 500 tot 3500 liter waar de malolactische gisting plaatsvindt.
- Kracht (licht/stevig) 6/10
- Tannine (soepel/hard): 4/10
- Droog/zoet: 2/10
- Rond/fris (zuren): 5-6/10
- Robijnrood, somber.
- Boeket: complex, met de typische aangenaamheid voor de druif: aroma's waarin rijp rood en zwart fruit met eik, vanille en kruidnagel, naar voren komen. Leerachtig.
- Smaak: zacht met een goede balans tussen zuur (eerder hoog) en tannine (eerder laag).
- Complex en vol, waarbij tonen van rood fruit en kreupelhout zich vermengen met kruidige toetsen en tonen van balsamico.
- Lange afdronk, ondersteund door frisse zuren.
- Tre bicchieri in de Gambero rosso
4.Bordeaux - Vignobles Silvestrini - AOC Lussac-Saint-Emilion - L’Egérie du Château Chéreau 2016
Heel de wereld maakt rode bordeaux-blends met meestal 2 of meer van de volgende druivenrassen:
- Merlot (66% van de aanplant in Bordeaux); vroegrijp en geschikt voor de klei-kalksteenbodems.
Brengt kleur, alcohol, rijke aroma’s van rood en zwart fruit. - Cabernet Franc (9,5%): later rijp; op kalkrijke grond of zandgronden met een iets warmere textuur
- Cabernet Sauvignon (22,5%): geschikt voor hete, droge bodems, zoals zanderige klei, of goed belichte kleiachtige kalksteenbodems. Komt vooral op de linkeroever voor.
Geeft complexiteit en kruidigheid en bewaarpotentieel. - In Bordeaux zijn Malbec, Petit Verdot en Carmenère ook toegelaten (samen 2%).
- Frisse tannine, die ook al in de geur opvalt.
- Vanille: de meeste wijnen zijn hout gelagerd.
- De frisse zuren zijn hoog maar gemaskeerd door de tannine.
Situering
- Rechteroever van de Dordogne (wijnregio Libournais).
- AOC Lussac Saint-Emilion: noordelijke satelliet van de appellatie Saint-Emilion.
- Bodemsamenstelling: op de heuvel en de hellingen: kalksteenklei op fossielrijke kalkrots (zeester) kenmerkend voor Saint-Emilion (wijnen met een langer bewaarpotentieel).
- In de lagere delen: zand van de Périgord (=> aangename jonge wijnen).
- Merlot vertegenwoordigt tot 90% in de blends.
Over deze wijn
- Oogst: machinaal met moderne automatische triage.
- 4 à 5 korte remontages per dag bij het begin van de maceratie.
- Rijping: op eiken vaten gedurende 12 m.
- Assemblage: 90% merlot - 10% cabernet franc van de betere loten in Lussac.
- Kracht (licht/stevig) 8/10
- Tannine (soepel/hard): 8/10
- Droog/zoet: 2/10
- Rond/fris (zuren): 7/10
- Zeer intense kleur: robijnrood. Licht waterrandje.
- Aroma’s van eikenhout, vanille, fijne kruidigheid. Rijp fruit: zwarte kersen aardbeien en pruimen.
- Zachte aanzet van fijne tannine gedragen door een goede aciditeit. Terug het rode fruit kersen bessen en weer die pruimen. Versmolten hout.
- Zeer lange afdronk op toetsen van tabak en koffie.
- De wijn komt jong over maar is al zeer genietbaar.
- Bij rood vlees, klein wild, gegrilde vis.
5. Nebbiolo – Rovellotti - Chioso dei Pomi - Ghemme DOCG 2013
Kenmerken: kwaliteit beïnvloedt de kleurintensiteit, eerder hoog in tannine maar gematigd in zuren.
- Zoet
- Aardbei
- Roos, viooltjes
- Champignons – truffel
- Teer
Situering
- NW Italië, noord Piëmonte, provincie Novara, 50 ha in de gemeenten Ghemme en Romagnano Sesia.
- DOCG Ghemme – ook Riserva
- heuvels afkomstig van oude gletsjers uit de ijstijd, wijngaarden gelegen aan de voet van de Monte Rosa
- druivensoorten: Nebbiolo (minimaal 75%) en/of Vespolina en/of Bonarda Novarese (apart of samen maximaal 25%)
- 15 tot 60 jaar oude wijnstokken
- 95% Nebbiolo – 5% Vespolina
- fermentatie op inox vaten
- 24 maanden rijping op Franse en Slavonische eikenhouten vaten, nadien 12 maanden op fles.
- Kracht (licht/stevig) 8/10
- Tannine (soepel/hard): 6/10
- Droog/zoet: 2/10
- Rond/fris (zuren): 5/10
- Mooi donker van kleur: robijn naar granaat
- Geur van balsamico, leer en rijpe framboos. Intens, kruidig, mineraal, zoethout.
- Volle aanzet. Je proeft wat grafiet, zure kers, tabak, goed in z’n zuren en redelijk veel tannines.
- Iets stroeve afdronk maar lang en complex met tabak en zoethout, wel prettig.
1 u vooraf karafferen is aanbevolen.
6. Côtes-du-Rhône - Grand Tinel – AOP Châteauneuf-du-Pape rouge Tradition 2014
Situering
In de zuidelijke Rhône (Côtes-du-Rhône Meridionale, van Montélimart tot de Middellandse Zee) kunnen 21 druivenrassen in de blend voorkomen. De meest gebruikte voor de rode wijn (82 % v/d productie) zijn:
- Grenache (belangrijkste zuidelijke druif) geeft donkere kleur, alcohol en rondeur.
- Samen met Syrah (voegt meer purper in de kleur) en meestal ook Mourvèdre (GSM-blend) die zorgen voor kruidigheid, kleur, structuur en houdbaarheid
- Verder kunnen Cinsault (ook in primeurs en rosé), Carignan, … worden gebruikt.
Warm mediterraan klimaat gekenmerkt door:
- Droogte op het einde van de winter en gedurende de zomer.
- Regen in de lente en de herfst.
- Mistral.
Het terroir en het reliëf zijn zeer variabel.
- Bijna overal is er een kalkrijke ondergrond maar met een variëteit van gesteente: grind, zandsteen, keien, …
- Klei en zand komen vooral voor rond Avignon, Orange, Châteauneuf-du-Pape.
Gemene kenmerken:
- In de neus al jammy met vooral bramen en soms al meteen rijpe tannine (grenache).
- Zoet, zacht, fruitig met bramen – soms zeer complex fruitig en kruidig (garrigue, olijven, …).
- Veel – rijpe - tannine. Warm. Fruitige nagalm.
- Toch flink wat zuren!
Over deze wijn:
- Grenache 80 % - Syrah 20 %
- Opgevoed in demi-muid (vaten van 600 à 700 l)
- Kracht (licht/stevig) 9/10
- Tannine (soepel/hard): 5/10
- Droog/zoet: 2/10
- Rond/fris (zuren): 6/10
- Intense rode kleur.
- Eik, vanille tabak.
Alle soorten rood fruit.
Eucalyptus en kruidnagel. - Leer, rook, aards.
Fijne afdronk met lange nagalm.
7. Malbec – Château Nozières - AOP Cahors - Cuvée Elégance 2015
Kenmerken: bijna inktzwarte wijn, klassiek hoog in tannine, iets gematigder in zuren.
- Variabel van fris (Frans) tot rijper rood fruit (Argentinië):
- Rode bessen
- Zure kersen
- Bramen
- Blauwe bessen
- Rozijnen en gedroogde pruimen
- Aardse tonen
Situering
- Cahors: de thuis van de Malbec
- Zuidwest-Frankrijk (Midi-Pyrénées in het departement Lot)/
- Kalkhoudende plateaus (causses) op de 2 oevers van de Lot (vergelijkbaar met Chablis).
- De plateaus reiken tot meer dan 300m boven de zeespiegel.
- Ook de zand- en kiezelhoudende terrassen van de Lotvallei zijn uitstekend geschikt.
Over deze wijn:
- Wijn gemaakt van 100% Malbec (= Cot), afkomstig van een geselecteerd perceel met 40 j. of oudere druiven.
- Opvoeding van 18 maand op nieuw Franse eikenhouten vaten.
- Kracht (licht/stevig) 8/10
- Tannine (soepel/hard): 6/10
- Droog/zoet: 1/10
- Rond/fris (zuren): 5/10
- Intens granaatrode wijn met oranje rand (evolutie) en hoge tranenintensiteit.
- In de neus een zachte mengeling van rood en zwart fruit, zoethout, chocolade, Tabac en vanille, en impressies van truffel, tabaksbladeren en humus. Ook typische zachte kruidigheid van speculaaskruiden.
- In de mond meer zwart fruit, drop, cassis, zwarte chocolade. Sappige lekker wijn, versmolten tannine.
- Afdronk van een goede 10 seconden. Bijzonder lekker en goed op dronk.
Heel mooie wijn en te serveren bij een hazenpeper.
8. Tempranillo – Bodegas BaiGorri - DOCa Rioja Reserva 2010
Kenmerken: kwaliteit beïnvloedt de kleurintensiteit, eerder hoog in tannine én in zuren.
- Rode bessen
- Kersen
- Bramen
- Pruimen
- Vijgen
- Tomaten
- Leer
- Tabaceae
- Toetsen van hout
- Rokerig aards
Situering
- Rioja Alavesa: 15 gemeenten in noordelijk Rioja, in het noorden van centraal Spanje, op de oevers van de Ebro. Thuisbasis van de tempranillo.
- Klei-kalksteen bodems.
- De hoogte en de schaduw van de bergen zorgen voor fraîcheur.
Over deze wijn:
Vinificatie:
- Maceratie in stalen tanks. Malolactische fermentatie.
- Opvoeding: 18 maanden aanrijpen op nieuwe Franse eiken vaten. Alcohol 14,5 %.
- 100% tempranillo.
- Kracht (licht/stevig) 8/10
- Tannine (soepel/hard): 8/10
- Droog/zoet: 2/10
- Rond/fris (zuren): 7/10
- Robijnrood naar granaat, met traag glijdende gekleurde tranen.
- Eik, vanille, chocolade
zwart fruit, bramen, pruimen
kruidig: zoethout en peper
rokerig, leer, aards - Vlezig en elegant. Mooi gestructureerd en evenwichtig met aangename tannines en zuren. Verfijnd.
- Mooie lengte