Bodega Otazu Navarra

 

Bodega Otazu uit Navarra (Spanje)

 Vrijdag 21 oktober 2022

Wij verwelkomen de heer Ward Vanassche van het gelijknamige wijnhuis Vanassche uit Ingelmunster en mevrouw Lise Boursier, Wine Tourism & Export Area Manager van het prestigieus wijndomein Bodega Otazu uit het Spaanse Navarra, gelegen op 8 km van Pamplona.

Bodega Otazu bestaat uit 116 ha wijngaarden in een stuk rond de Bodega met 22 verschillende bodemtypes. Het domein maakt 16 verschillende wijnen onder Denominación de Origen Navarra.

Sommige van die wijngaarden zijn bijzonder en produceren sinds de 14de eeuw wijnen van hoge kwaliteit.

 

De locatie

 

Bodega Otazu is het meest noordelijk gelegen wijndomein in Spanje die rode wijn produceert. Het dorp en de wijngaarden van Bodega Otazu, gelegen op slechts 8 kilometer van Pamplona en 390 meter boven de zeespiegel, worden omringd door de Sierra del Perdón en Sarbil en de rivier Arga, die de natuurlijke grens van het landgoed vormt. Dankzij de uitzonderlijke eigenschappen van zijn bodem en zijn microklimaat, zijn de wijnen van Bodega Otazu complex en zeer verschillend van die geproduceerd in de rest van de regio.

 

Bodem

 

Bodega Otazu ligt op een landgoed van 116 hectare dat bestaat uit een rijke diversiteit aan bodems. Door de ontbinding van de leem enerzijds en de alluviale gronden anderzijds zijn er tot 17 verschillende grondsoorten bepaald.

 

Klimaat

De klimatologische omstandigheden van Otazu zijn zeer vergelijkbaar met die van de naburige landen van Bordeaux. Het is een landklimaat met een Atlantische invloed met aanzienlijke regenval in de winter en lente, 800 l/m2 per jaar, en een grote helderheid en uren zonneschijn in de zomer. Dit maakt het een van de meest geschikte klimaten in Europa voor de teelt van wijnstokken en voor de productie van druiven voor het verkrijgen van kwaliteitswijnen.

De thermische verschillen gedurende de dag en nacht, gaande van respectievelijk 32°C tot 10°C, dragen bij tot een grotere fixatie en complexiteit van de aromatische componenten in het rijpingsproces van de druiven.

De temperaturen zijn gematigd en er zijn geen problemen met droogte, wat de alcoholische en polyfenolische rijping bevordert om tegelijkertijd te evolueren, wat resulteert in elegantere en minder zware wijnen. (bron website Otazu)

 

De druivenrassen

 

Het assortiment van druivenrassen voor de rode wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Pinot Noir, Cabernet Franc.

Voor de witte wijnen zijn dit Chardonnay en Berués.

De druiven worden handmatig geoogst en vervoerd in bakjes met een inhoud van 12 kg. Op deze manier komen de druiven in optimale omstandigheden aan in de wijnmakerij om hun vinificatieproces te beginnen.

 

Vino de Pago

 

‘Vino de Pago’ is in Spanje de hoogste classificatie die wordt toegekend aan individuele wijnproducenten of individuele wijngaarden, die wijnen van uitstekende kwaliteit produceren. Zeg maar de AOC grand cru uit Bordeaux of Bourgogne,

De wijnen onder ‘Vino de Pago’ classificatie zijn gekoppeld aan geografische- en kwaliteitserkenning. De wijngaarden (Pago) onderscheiden zich van de rest van wijnhuizen met specifieke kenmerken qua ligging, bodem en (micro)klimaat. maar ook het feit dat het wijnhuis zijn eigen druiven gebruikt.

Alle druiven die voor de ‘Vino de Pago’ worden gebruikt, zijn afkomstig van wijngaarden uit de ‘Pago’ van de eigenaar en de wijn wordt apart van andere wijnen gevinifieerd, met eventuele rijping.

De eerste ‘Vino de Pago’ werd in 2003 toegekend aan Dominio de Valdepusa van Marques de Griñon in het wijngebied Castilla-La Mancha. Nu zijn er in totaal 22 ‘Vinos de Pago’ (VP): in Aragón, Castilla-La Mancha, Castilla y Léon, Valencia en Navarra.

In Navarra is sinds 2009 Bodega Otazu één van die 20 wijnhuizen in Spanje met het certificaat "Vino de Pago", het hoogste niveau dat een wijngaard kan behalen in Spanje. Daardoor kan Bodega Otazu wijnen maken onder hun eigen benaming "Denominación de Origen Protegida Pago de Otazu".
De opbrengst van de ‘Pago’ wijnen is bij Bodega Otazu 6.000 kg/ha.

 

Geproefd

          1.       Bodega Otazu - Chardonnay 2021 – DO Navarra

 

Degustatiecommentaar

Otazu Chardonnay (DO Navarra) is een 100% Chardonnay witte wijn. De productie van deze wijn begint met een geselecteerde oogst van hoogwaardige witte druiven. De druiven worden ontsteelt en geperst. Daarna klaring van de most door de zwaartekracht (door de most in een koude tank te brengen en te wachten tot de vaste deeltjes bezonken zijn). Fermentatie (alcoholische gisting) in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Tot slot rijping gedurende drie maanden op droesem in inox vaten.

Het resultaat is een heldere lichtgele wijn met een kleine groene reflet en aanwezige tranen.
Stuivende parfum in de neus met florale impressies en wit fruit zoals peer, exotische toetsen, wat vuursteen en citrus.

In de mond een mooie mineraliteit, wat lactisch en citrus, exotisch fruit.
Bijna hyperfrisse zuren en een fruitige halflange afdronk.

Alcoholgraad: 13,5 %

Gastro: met schaaldieren, vis, wit vlees, licht gekruide pasta, salades. 

 

2.       Bodega Otazu – Chardonnay Con Crianza 2018 – DOP Pago de Otazu

 

Degustatiecommentaar

Pago de Otazu Chardonnay, Crianza is gemaakt van 100% Chardonnay druiven.

De druiven worden handmatig geoogst. Verder klassieke vinificatie met alcoholische gisting in Franse eikenhouten bij een temperatuur van 16°C. Verder rijping gedurende 6 maanden in Franse eikenhouten vaten met wekelijks bâtonnage op de droesem. Tot slot rijping in de fles gedurende minimaal 18 maanden.

Wijn met een strogele kleur, helder met schitterende kleurspiegel en uitgerust met tranenvolume.
Subtiel exotische aroma’s en toetsen van tropisch fruit, passievrucht, toasty eik en wat lactische geuren.
Mooi vet in de mond, lekker romig van textuur met tropisch fruit, een klein bittertje.
Naar de afdronk toe een uitgebalanceerde zuurgraad die de wijn een frisse en levendige finale geeft. 
Caudalie van 6 sec. Doet ons denken aan de Bourgondische stijl zoals Meursault.

Alcoholgraad: 14 %

Gastro: is perfect te combineren met zeevruchten, rijstgerechten, foie gras, gegrilde vis, wit en rood vlees. Ook gezouten kaas moet kunnen.

 

3.       Bodega Otazu – Rosé Tempranillo 2021 – DO Navarra

 

Degustatiecommentaar

Otazu Rosé Tempranillo (DO Navarra) is een 100% Tempranillo roséwijn.

Deze rosé is gemaakt volgens de traditionele ‘methode saignée’ (de andere methode is de pressurage direct). De blauwe druiven worden bij aankomst in de wijnkelder gekneusd en gaan samen met het sap in de gistkuip.

Na een uur koude maceratie van de most met schil, krijgt het sap zijn karakteristieke lichtroze kleur. Na die tijd laat de wijnmaker een deel van het sap aflopen. Daarna klaring van de most door de zwaartekracht (door de most in een koude tank te brengen en te wachten tot de vaste deeltjes bezonken zijn). Fermentatie (alcoholische gisting) in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Finaal rust de wijn een maand op de droesem in de tank.

Het resultaat is een rosé met roze rode kleur, levendig en helder.
De neus is fris en fruitig, met tonen van citrus, sinaasappelzeste, drop, cuberdon, rood fruit, wat bloemen.
We proeven een lichte wijn met frisse smaakaanzet met voldoende citrusfrisheid in de background, rood fruit, granaatappel en grenadine.
De finale is eerder kort.

Alcoholgraad: 13,5 %

Gastro: warme of koude salades, rijstgerechten, pasta's, BBQ.

 

4.       Bodega Otazu – Rosado Merlot – Rosé 2021 – DO Navarra

 

Degustatiecommentaar

Monocépage van 100% Merlot.

Deze rosé wordt eveneens gemaakt volgens de traditionele ‘methode saignée’ (zie wijn 3) maar met meer extractietijd. Na twaalf uur koude maceratie van de most met schil, krijgt het sap zijn intense en karakteristieke roze kleur. De most wordt vervolgens geklaard door de zwaartekracht en fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur in roestvrijstalen tanks. Opvoeding gedurende twee maanden op de droesem in een stalen tank. 

Zuiver frambozenkleur, helder en wat tranen. Volgens Lise van Bodega Otazu is de kleur typisch voor een rosé uit de Navarra.
Geparfumeerd in de neus met vooral rood fruit in de hoofdrol zoals aalbessen, frambozen en wilde aardbeien, evenals hints van snoepjes.
Het mondgevoel is in de aanzet rond en zijdeachtig met vooral tonen van rood fruit, framboos.
Frisse en intense en korte afdronk.

Alcoholgraad: 13,5 %

Gastro: combineren met warme en koude salades, rijstgerechten, pasta, klein BBQ vlees 

 

5.       Bodega Otazu – Premium Cuvée – Rood 2019 – DO Navarra

 

Degustatiecommentaar

Deze wijn is een blend van 35 % Cabernet Sauvignon, 32 % Tempranillo en 33 % Merlot.
Elk van de druivenrassen wordt afzonderlijk geoogst volgens rijping. Klassiek vinificatieproces met fermentatie (alcoholische gisting) bij 28°C in tanks, de bovendrijvende schillen worden steeds ondergedompeld zodat ze geen ‘hoed’ vormen boven de wijn. Na persing, rijping van 12 maanden in twee jaar Franse eikenhouten vaten.

Na twaalf maanden in Franse barriques mondt dit uit in een donker robijnrode kleur met brede tranenactiviteit, toch een beetje evolutie.
Intens boeket van zwart fruit en kruiden, koffie, tabak en eucalyptus.

Maar dan een kleine ontploffing in de mond met zoetrijp fruitfestival, peper, grafiet, ceder, balsamico, koffie, cacao en bosgrond.
Evenwichtig en mooie tannines en elegante aciditeit in een lange afdronk met flestoekomst.


Alcoholgraad: 14,5 %

Gastro: rood gebakken en gegrild vlees, diverse kazen en waarom niet met bittere donkere chocolade ‘Noir de Noir’.

 

6.       Bodega Otazu – Reserva Clasico – Rood 2015 – DO Navarra

 

Degustatiecommentaar

Terug een blend van 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Tempranillo en 20 % Merlot.
De druiven worden extra geselecteerd van tros tot druif. De fermentatie vind plaats in 100 hl Franse eiken cuves bij een temperatuur van 28°C. Daarna gebeurt de malolactische fermentatie in dezelfde eiken cuves. Opvoeding in Franse eikenhouten vaten gedurende 14 maanden. Tot slot flesrijping van minimaal 36 maanden!

Deze zeven jaar oude wijn heeft nog een jeugdige intense donkere kersenrode kleur, helder met dikke tranen.
In de rijpe neus vinden wij combinatie van rood fruit, bramen, vanille, eik, kruidige tonen, muskaatnoot en ook geroosterde toetsen. Licht animaal.
Elegant in de mond, gespierd maar toch verfijnd met eerst kruiden (peper…), licht gerookt hout, puur rijp rood fruit en bramen, wat tabak en chocolade.
Uitgesproken lange afdronk met rijpe tannines. Een winterwijntje.

Alcoholgraad: 14,5 %

Gastro: rood vlees, klein en groot wild, vriend van vele kazen

 

7.       Bodega Otazu – Pago – Rood 2019 – DOP Pago de Otazu

 

Degustatiecommentaar

Bordeaux blend van 62 % Merlot en 38 % Cabernet Sauvignon.
De productie begint met een cryo-maceratie (ook wel koude persing genoemd, is een techniek die vooral gebruikt wordt bij zoete wijnen) bij 5°C gedurende zeven dagen, waarna de alcoholische gisting plaatsvindt in kleine betonnen tanks en de malolactische gisting in Franse eikenhouten vaten. De wijn krijgt een rijping gedurende 18 maanden op vat.

In ons glas belandt een wijn met kersenrode kleur, met een roodachtige rand, helder en traag tranend.
Deze typische Bordeaux mix is mooi aromatisch met rijp rood fruit, rode confituur, minerale en kruidige tonen, ceder, tabak, leer en roostergeuren.
Bingo in de smaak, volmondige aanzet, complex, beheerste tannines en impressies van aalbessenconfituur, cassis, drop, pure chocolade.
Vanillestaartje met een super lange dronk. Best een uurtje vooraf karafferen.

Alcoholgraad: 14,5 %

Gastro: Het is ideaal bij patés en kazen, klein wild, gegrild vlees.

 

8.       Bodega Otazu – Altar (Ltd Edition) Rood 2010 – DOP Pago de Otazu

 

Degustatiecommentaar

100% Cabernet Sauvignon.

Voor de fermentatie wordt een week lang een koude maceratie uitgevoerd bij 8°C. Malolactische gisting met fijne droesem in nieuwe Franse eikenhouten vaten.  De wijn kent een vatrijping van 18 maanden en daarna nog 60 maanden op fles.

Gezien zijn leeftijd stilaan dakpan granaatkleur met een robijnrode rand, met energieke tranen, wat evolutie.
Geschakeerd parfum met rijp zwart fruit, bramen, cassis, donkere kersen, ceder, grafiet, balsamico, en tertiaire aroma’s met truffel, gedroogde kruiden, leder en tabak.
Genereus vlezig en warmbloedig in de mond, complex, rijpe versmolten tannines en hints van zwart fruit, leder, tabak, chocolade, truffel, mokka.

Deze wijn toont nu zijn ware complexiteit en finesse met een ellenlange en tabacé afdronk.
Deze klasbak is echt vakwerk. Het prijskaartje van € 43 is navenant.

 Alcoholgraad: 14,5 %

 Gastro: De perfecte wijn bij groot wild, gegrild vlees, gebraden lam en speenvarken, rood vlees en gezouten kazen. 

 

Verslaggever Rik Debal

Bodega Otazu scores per wijn
Wijn Gemiddelde score Maximum score
Chardonnay 2021 DO Navarra 14,06 16,00
Chardonnay con Crianza 2018 DOP Pago de Otazu 14,76 16,00
Rosé Tempranillo 2021 DO Navarra 12,93 15,00
Rosado Merlot 2021 DO Navarra 12,96 14,00
Premium Cuvée 2019 DO Navarra 14,18 15,00
Reserva Clasico 2015 DO Navarra 15,33 16,00
Pago de Otazu 2019 16,16 16,75
Altar Ltd Edition 2010 DOP Pago de Otazu 16,54 17,50