Château Saint Martin de la Garrigue - AOP Coteaux du Languedoc

 

Wij verwelkomen François Verschoren van Château Saint Martin de la Garrigue uit Montagnac (Hérault) die de presentatie en degustatie samen met wijnmeester Marnik in goede banen zal leiden.

Château Saint-Martin de la Garrigue ligt in het hart van de Languedoc, tussen Montpellier en Béziers. Het bestaat uit 160 hectare grond, afwisselend wijngaarden, kreupelhout, dennenbossen en olijfbomen. Dit landgoed is rijk aan geschiedenis, het bestaat uit een romaanse kapel uit de 9e eeuw en een kasteel in renaissancestijl, een perfecte balans tussen geschiedenis en moderniteit.

Het mediterraan klimaat kent zachte winters en warme droge zomers. De “Etang de Thau” zorgt voor een microklimaat.

De zeer gevarieerde bodemsamenstelling bevat o.a. harde kalksteen, klei, zand- en leistenen. De Terre Blanche bestaat uit een 50 cm dikke kalklaag en zorgt voor de fraîcheur. De Terre Rouge

bevat ijzer en zorgt voor de rondeur in de wijnen.

Het domein heeft een verzameling van 18 druivensoorten (10 rode en 8 witte) die worden gebruikt om de beste wijnen te produceren, geklasseerd in de AOP Languedoc, AOP Grès de Montpellier en AOP Picpoul de Pinet.

Jean-Luc Parret is de estate manager en directeur, samen met Gilles Habit, de wijnmaker. Samen hebben ze als doel om de kwaliteit van de wijnen van het landgoed naar een nog hoger niveau te tillen. 
 

Terra Vitis

Terra Vitis is een nationale federatie van boeren, coöperaties, wijnhandelaren en autoriteiten op het gebied van landbouw en milieu in Frankrijk. Terra Vitis realiseert “production viticole raisonnée” een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw met respect voor mens en natuur!

De eisen waar elke aangesloten wijnboer aan moet voldoen zijn door de federatie bepaald en in het “Cahier des charges” (wetboek) vastgelegd, o.a.:

– Respect voor natuur en milieu
– Betere arbeidsomstandigheden en veiligheid voor werknemers
– Goede hygiëne
– Technische ontwikkeling
– Kwaliteit van de wijnen
– Controle op en beschrijving van alle gebruikte methoden en materialen.

Terra Vitis wijnen zijn duurzame kwaliteitswijnen met een groot respect voor mens, natuur en milieu. Vanuit hun passie onderwerpen Terra Vitis wijnboeren in Frankrijk hun wijnen aan een streng ecologisch concept. Vanaf de stok tot aan de botteling. Volgens recensenten met als resultaat: “Wijnen zoals Bacchus ze heeft bedoeld!”.

(Bron : http://www.terravitis.com)

 

Tradition Blanc 2019 AOP Languedoc

Deze witte wijn is een mix op basis van Terret Bourret 40%, Roussanne 30%, Grenache Blanc 30%. De druiven krijgen een directe persing per druivenras, geen maceratie. Koude bezinking en langzame gisting met temperatuurregeling. Assemblage daarna. De Terret zorgt ervoor dat de alcohol wordt getemperd waardoor de wijn sappiger wordt.

Zuiver lichtgeel met groene glans, helder en tranen. In de neus aroma’s van witte bloemen en citrus.

Het mondgevoel wordt gedomineerd door citrus op conto van de Terret Bourret en een klein bittertje. Halflang in de finish. Bewaarpotentieel max 3/4 jaar.

Alcoholgraad: 13%

Gastro: Perfect bij een zomers aperitief, gegrilde vis en schaaldieren. Un vin de soif.
 

Bronzinelle Blanc 2019 AOP Languedoc

Niet minder dan 5 druivensoorten liggen aan de basis van deze geurige witte wijn met vooral Roussanne 50%, dan Picpoul 17%, Grenache Blanc 13%, Marsanne 10% en Viognier 10%. Het druivenmateriaal krijgt een maceratie per druivenras apart. Koude bezinking en langzame gisting onder temperatuurregeling. De Picpoul krijgt een bâtonnage in de vaten. Assemblage na gisting.

De wijn opent met een lichtgele kleur en groene reflet, loepzuiver en energieke tranen.

Neus met fraaie toetsen van witte bloemen, acacia, citrus, abrikozen, honing en nootjesaroma.

We proeven een wijn met zachte aanzet, complex en subtiele toetsen van exotisch fruit maar ook abrikoos en honing. Klassiek gemaakt met een fraaie lengte en een minerale finale.

Alcoholgraad: 14%

Gastro: Perfect bij schaal- en schelpdieren, wit vlees, gevogelte, vis in witte saus, langoustines en Comté kaas.

Picpoul de Pinet Blanc 2019 AOP Picpoul de Pinet

Deze 100% Picpoul de Pinet wordt klassiek gemaakt en wordt vier maanden bewaard op droesem in roestvrij stalen tanks. Teneinde een voldoend suikergehalte te bekomen in de druif worden deze pas eind september/begin oktober geoogst.

Het resultaat is een rijke Picpoul de Pinet die mooi oogt, is helder lichtgeel met een groene schijn en tranenactiviteit. Mooi ziltige geurstart met fris karakter, Picpoul de Pinet-aroma’s van bloemetjes, citrus, wit fruit en een vleugje honing. Ook in de mond proeven we wit fruit, citrus en agrum, zacht en fluwelen smaak en mooie balans. In de lange finale worden we getrakteerd met de mineraliteit.

Alcoholgraad: 14%

Gastro: Perfect bij schaal- en schelpdieren, sushi, gegrilde en gerookte vis, geitenkaas.
 

Bronzinelle Rosé 2020 AOP Languedoc

Deze Rosé van drie druivenrassen Cinsault 60%, Grenache 20% en Syrah 20% wordt gemaakt volgens de methode “Rosé de saignée” en vormen samen de blend.

In ons glas belandt een lichtroze wijn, bijna vin gris, helder en wat tranen. Licht fruitig gedreven aroma’s van klein rood fruit, floraal en rode pompelmoes. Fris en mineraal in de mond met rode besjes, aardbeien en frambozen. Fijne tannines en een bittertje in een frisse finale.

Alcoholgraad: 13%

Gastro: Perfect bij wit vlees, gevogelte, vis, paella, couscous, fruit.
 

Tradition Rouge 2019 AOP Languedoc

Deze Tradition is samengesteld uit druiven die hun weg vinden in de Languedoc: Syrah 50%, Grenache Noir 28%, en Mourvèdre 22%. De vinificatie is traditioneel maar verloopt gescheiden per druivensoort, volgens hun rijpheid en gedrag in de gistkuipen. Voor de Syrah wordt macération carbonique toegepast om meer fruitigheid te bekomen. De blending volgt na fermentatie en de wijnmaker laat de wijn 12 maanden rijpen op Franse eiken vaten. Deze aanpak resulteert in een wijn met goed evenwicht tussen tannines en zuren.

Vinnig fonkelend robijnrode-paarse kleur met tranenintensiteit. Daarna in de neus een mooi geurenpakket met rood fruit in de hoofdrol, ook kruidige tonen met gekrakte peperbolletjes en kruiden zoals tijm en rozemarijn, jeneverbes. We proeven dezelfde componenten als in de neus, maar ook duidelijke impressies van framboos, aardbei, bramen. Mond vullend en vlezig. Halflange afdronk garrigue en suave in de finale.

Alcoholgraad: 13%

Gastro: Perfect bij gegrild vlees, fijne vleeswaren, magret de canard en zachte kazen.
 

Bronzinelle Rouge 2018 AOP Languedoc

Van een Languedoc blend van Syrah 37%, Grenache noir 24%, Mourvèdre 19% en Carignan 20% verwacht men soms een zuiderse commerciële bom die misschien finesse en evenwicht mist.

Maar naast de fruitexplosie is dit Château er in geslaagd een wijn in de markt te zetten met evenwicht. De wijn kreeg 12 tot 15 maanden rijping op vaten van 6 jaar oud.

Intens robijnrood met een paars randje met briljantie en gulzig tranend. Zonnig en zuiders complex boeket met zoetrijp zwarte en rode bessen, cassis, pruimen, zuiderse kruiden en specerijen, garrigue en een hint van dierlijke toetsen. Heel mond vullend in de smaak en dan ontploft het zwart en rood fruit, ook pruimen, zoethout en peper. Prima zuren en tannines. Kruidig lang staartje.

Alcoholgraad: 14%

Gastro: Perfect bij gegrild vlees.

Grès de Montpellier 2017 AOP Grès de Montpellier

Deze topper van Grenache noir 65%, Syrah 20% en Mourvèdre 15% is voor de geconcentreerde proever de op één na lekkerste Château Saint Martin de la Garrigue die we deze avond proeven. Hier ontdekken wij eveneens de kracht van het terroir. De wijnmaker liet de wijn voor minstens 16 maanden rijpen op Franse vaten.

Deze volbloed mediterrane wijn van 2017 heeft een donkergekleurde robijnrode kleurspiegel met dikke tranen langs de glaswand. Daarna stuiven de aroma’s uit het glas met geur van gedroogde specerijen en kruiden met tijm en rozemarijn, gekonfijte pruimen, vanille, rijp fruit, zwarte kersen en bramen, leder, chocolade, fumé eik toets en een tikkeltje aards. In de mond vrij gespierd, body maar tegelijk elegant mond vullend en fluweelzachte tannines met impressies van zoethout, vanille, torens rijp fruit, cacao.

Nu al een mooie evenwichtige cuvée met een zeer lange afdronk, maar een marathonloper met behoorlijk wat bewaarpotentieel. Best karafferen. Toppertje!

Alcoholgraad: 14,5%

Gastro: Perfect bij rood gegrild of gebakken vlees, wild, mediterrane keuken en sterke kaas.
 

Grès de Montpellier 2015 AOP Grès de Montpellier

Deze spijtig genoeg niet meer te verkrijgen jaargang met dezelfde samenstelling zoals jaargang 2017 is voor velen de topper van deze proefavond.

Een donker gekleurde granaatrode kleurspiegel met wat lichte oxidatie aan de rand en drukke tranenstoet. Het mooi aromatheater is vergelijkbaar met de componenten van jaar 2017, maar nu toch wat meer gestoofd fruit, moerbei, tertiair, leder, wat truffel. Voluptueus rijk van smaak met versmolten rijpe tannines, maar niet zwoel overrijp, ook melkchocolade. Een weelderig slot met zeer lange afdronk. Een superwijn, best karafferen.

Deze cuvée van 2015 proeft nu beter dan 2017 maar is een krachtpatser met nog kelderpotentieel.

Alcoholgraad: 14,5%

Gastro: Perfect bij rood gegrild of gebakken vlees, klein en groot wild, mediterrane keuken en sterke kaas.
 

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Tradition 2019 Blanc AOP Languedoc 13,11 14,00
Bronzinelle 2019 Blanc AOP Languedoc 13,97 14,50
Picpoul de Pinet 2019 Blanc AOP Picpoul de Pinet 13,50 16,00
Bronzinelle 2020 Rosé AOP Languedoc 13,28 15,00
Tradition 2019 Rouge AOP Languedoc 13,94 15,50
Bronzinelle 2018 Rouge AOP Languedoc 15,11 16,50
Grès de Montpellier 2017 Rouge AOP Languedoc Grès de Montpellier 16,06 17,00
Grès de Montpellier 2015 Rouge AOP Languedoc Grès de Montpellier 16,28 17,50