Domaine de la Tourade - Gigondas
Domaine de La Tourade uit Gigondas
Vrijdag 20 mei 2022
Wij verwelkomen de heer Frédéric Haut, eigenaar van Domaine de La Tourade die de presentatie en degustatie samen met voorzitter Francky in goede banen zal leiden.
Met Frédéric Haut is Domaine de La Tourade aan zijn zesde generatie van wijnbouwers toe.
Uitsluitend handmatige oogst en traditionele vinificatie zijn hun prioriteiten om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden die representatief zijn voor het unieke terroir van de Dentelles de Montmirail.
De locatie
De wijngaarden van Domaine de La Tourade bevinden zich in de zuidelijke Côtes du Rhône. Het dorp Gigondas ligt op de heuvels van de Dentelles de Montmirail en op de vlakte bevinden zich een deel van de wijngaarden. Op de vlakte aan de voet van de Dentelles de Montmirail zijn er wijngaarden in Vacqueyras. Tot slot in het dorp Beaumes-de-Venise op de zuidelijke uitlopers van de Dentelles de Montmirail zijn ook enkele wijngaarden. De bodems bestaat vooral uit klei-kalksteengrond.
De druivenrassen
Het assortiment van druivenrassen voor de rode wijnen zijn Grenache (zwarte bessen, tabak, peper, koffie, weinig aciditeit), Syrah (bes, floraal, zoethout, chocolade en hoog in tannine) en Mourvèdre (zwarte vruchten, kruiden, complex).
Voor de witte wijnen zijn dit Clairette (fris, laag in zuren, bittertje), Grenache Blanc (fruitig, anijs, venkel )en Muscat Blanc (druivig, lychee. Citrus, exotisch).
De druiven worden handmatig geoogst.
Geproefd
- Eva Vacqueyras Blanc AOP 2017
Degustatiecommentaar
Deze blend van witte wijn is een mix op basis van Clairette 75% en Grenache Blanc 25%. De druiven krijgen een pelliculaire maceratie (koud, 10°C), waardoor het fruitige en het vet eruit gehaald kunnen worden. Fermentatie in thermo-geregelde vaten en rijping gedurende 8 maanden op droesem in inox vaten.
Zuiver goudgele kleur en dikke tranen.
Gesloten boeket maar na walsen een neus van wit steenfruit, lychee, honing en oxidatief.
In de mond komt de wijn warm, beetje zoet, heel wat alcohol en tegelijk vettig over.
Deze wijn heeft een klein bittertje in de halflange afdronk.
De wijn is onzes inziens net iets te oud.
Gastro: gegrilde en gerookte vis, vis met een witte saus en ook wit vlees.
Degustatiecommentaar
Deze voor 80% uit Grenache samengestelde rode wijn krijgt ook gezelschap van Syrah 10% en Mourvèdre 10%.
De druiven worden gekneusd en ondergaan een vrij lange fermentatie van 25 dagen, de extractie gebeurt door handmatige vergisting. Na de malolactische gisting en blending rijpen de wijnen in grote oude eiken vaten (foudres) gedurende 16 maanden.
Granaatrode kleur, waterrandje en trage dikke tranen.
Mooi boeket met aroma’s van rood fruit, toetsen van kirsch, zoethout, zwarte peper en gedroogde kruiden.
Vlezig, romig en krachtig in de mond met stevige en rijpe tannines, zure kers en genereus vruchtvlees.
Een evenwichtige cuvée met een finale van 7 sec, best karafferen.
Alcoholgraad: 14,5%
Gastro: Breed inzetbaar, steak, onglet kraaibiefstuk met sjalotten, geitenkaas met spek enz…
- Gigondas Rouge AOP 2018
Degustatiecommentaar
Dezelfde ’GSM’-blend als wijn 2 met Grenache 80%, Syrah 10% en Mourvèdre 10%.
Vinificatie zoals de Vacqueyras, extractie door middel van handmatige pigéage en rijping gedurende anderhalf jaar in vaten.
De wijn heeft een intense robijnrode kleur met een waterrand en traag tranend.
Geschakeerd parfum van bramen, zwarte kersenjam, ceder, peper, drop en zuiderse kruiden.
Heel gespierd en geconcentreerd in de smaak met verrassend zeer veel versmolten tannines en impressies van kreupelhout.
Zachte afdronk en lange finale van 7 sec.
Alcoholgraad: 14,5%
Gastro: Rood vlees, ragouts, escalope de veau met salie.
- Euse Vacqueyras Rouge AOP 2017
Degustatiecommentaar
De wijn komt van oude Grenachestokken 70% (vieilles vignes), Syrah 20% en Mourvèdre 10%.
Vinificatie zoals wijn 2 en 3, rijping van 18 maanden in vaten. Vanaf de jaargang 2019 is de blend 50% Grenache en 50% Mourvèdre.
Intense robijnrode kleur, heldere spiegel, beetje paars en gulzig tranend.
Complex en intens boeket met rijp zwart fruit in de hoofdrol zoals braambes, pruimen, cassis maar ook donkere chocolade, zoethout en kruiden.
Peperige aanzet in de mond, aanwezige tannines, tonen van garrigue en zoethout, veel body.
Kruidig staartje, milde tannines, vieve fraîcheur en afdronk van 6 tot 7 sec.
Alcoholgraad: 14,5%
Gastro: Lamsvlees, wild, goed stuk rood vlees.
- Font des Aïeux AOP Gigondas 2017
Degustatiecommentaar
De wijn komt van 80 jaar oude Grenachestokken 70% (vieilles vignes), Syrah 20% en Mourvèdre 10%.
De druiventrossen worden in hun geheel in de vaten gedaan. Na enkele dagen maceratie begint de fermentatie spontaan. Na persing in een verticale pers rijpen de wijnen anderhalf jaar.
De wijn heeft een intens robijnrode kleur, is helder met waterrand en heeft niet ingekleurde super dikke tranen.
Explosie van geuren met braambes, vlierbes, zwarte kers, cassis, hint van paddenstoel, typische kruidigheid.
Volmondige wijn, geconcentreerd met zeer zachte beheerste tannines, beetje jammy met opnieuw mooi spel tussen het zwart fruit.
Bijzonder lange afdronk van 10 sec en ook zoethout.
Evenwicht is het sleutelwoord in deze mooie wijn.
Alcoholgraad: 15%!
Gastro: côte à l’os, bourguignon, stoofpotjes.
- Font des Aïeux AOP Gigondas 2015
Degustatiecommentaar
Blend zoals wijn 5.
Uit de fles komt een briljant steenrode tot robijnrode wijn, dikke tranen langs de glaswand. Iets meer evolutie dan de 2017 (wijn 5).
Fijne aroma’s met kruiden en peper (sterker aanwezig dan 2017), vlierbes, compote van rood fruit, pitfruit en kers.
Zachte aanzet in de mond, knappe tanninebalans, kleine chocoladetoets, leder en potgrond.
De finale is lang, soepel en wat droogtrekkend.
Een pure evenwichtige zeer mooie cuvée.
Alcoholgraad: 14,5%
Gastro: Wild en roodvlees.
- Morgan AOP Gigondas 2016
Degustatiecommentaar
Opnieuw cépages van Grenache 70%, Syrah 20% en Mourvèdre 10%.
Vinificatie zoals de vorige Gigondas wijnen maar opvallend nu een eiken vat rijping van 18 maanden!
Donkerrode bijna granaatrode kleur met wat lichte evolutie en vette tranenband.
Mooi aromatheater met bramen, cassis, gestoofd fruit maar ook rokerig, vanille en eik, mokka, chocolade en beetje liquoreux.
Zijdezacht qua smaak, afgeronde tannines met een mooi samenspel van chocoladetoetsen en vanille.
In het sluitstuk een zeer lange afdronk met mokka en een fles met een nog steeds veelbelovend bewaarpotentieel.
Alcoholgraad: 14,5%
Gastro: Beste van wild zoals reerug.
Soms hoor je wijnfanaten beweren dat een rode Gigondas geen enkele andere rode wijn verdraagt na zichzelf.
- Mathys AOP Muscat Beaumes de Venise blanc VDN 2017
Degustatiecommentaar
Monocépage van 100% Muscat.
De vinificatie is bijzonder. De trossen worden na oogsten direct geperst. Fermentatie vindt plaats bij lage temperatuur. Dan komt de ‘mutage’, een essentiële stap in het proces opdat niet alle suiker tot alcohol zou gisten, wordt de fermentatie gestopt door neutrale alcohol toe te voegen. Zo wordt minimaal 100 gram restsuiker per liter behouden. Het hele proces gebeurt in inox vaten, de wijn wordt gefilterd.
De wijn oogt zonnestralend goudgeel, is helder en heeft oliedikke tranen.
Stuivende parfum van acacia, witte bloemen, kruiden, vers zoet fruit, abrikoos, amandel-noot, muskaatdruif, zeste van mandarijntjes.
De smaak barst van gedroogd en gekonfijt fruit, abrikoos, honing, gekarameliseerde suiker, goede balans tussen zoet en zuur. Maar ook minerale smaak.
De finish is lang en vol.
Alcoholgraad: 15%
Gastro: foie gras, blauw geaderde kaas, fruit, crème brûlée en andere zoete nagerechten
Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck
Wijn | Gemiddelde score | Maximum score |
---|---|---|
AOP Vacqueyras Blanc 2017 | 11,86 | 13,00 |
AOP Vacqueyras Rouge 2018 | 13,36 | 14,00 |
AOP Gigondas Rouge 2018 | 14,00 | 14,50 |
AOP Vacqueyras Rouge L'Euse 2017 | 14,57 | 15,00 |
AOP Gigondas Rouge Font des Aieux 2017 | 15,29 | 16,00 |
AOP Gigondas Rouge Font des Aieux 2015 | 15,50 | 16,50 |
AOP Gigondas Rouge Morgan 2016 | 16,14 | 17,50 |
AOP Muscat de Beaumes-de-Venise Blanc 2017 | 16,70 | 17,00 |