Domaine de Torraccia Lecci Corsica

 

Domaine De Torraccia uit Lecci-Corsica

 

Aan het begin van de jaren zestig, precies in 1964, werd Christian Imbert, die terugkeerde uit Tsjaad, verliefd op Lecci op de hoogten van Porto-Vecchio in het zuiden van Corsica.
Het is op deze landen van onbeschrijfelijke schoonheid, tussen zee en bergen, dat hij besluit zijn wijngaard te planten.
In die tijd was Porto-Vecchio geen wijnbouwgebied, maar de granieten bodem, het favoriete land voor wijnstokken, riep bij Christian het verlangen op om een wijngaard te stichten die het ecosysteem respecteerde.
Torraccia-wijnen worden geboren uit een diepe overtuiging, een passie en veel werk... hij ruimt de maquis op, vormt en modelleert de rotsen om een bodem te creëren die tot dan toe nooit een wijnstok had ondersteund.
Langetermijnvisie, liefde voor de natuur en de wens om zoveel mogelijk afstand te nemen van de trends van de tijd die zich richten op industriële productie, Christian Imbert plant 43 hectare wijnstokken, in nobele planten met de wens om de Corsicaanse variëteiten in ere herstellen.
Een filosofie die de natuurlijke cyclus van de wijnstok respecteert en kwaliteit boven kwantiteit verkiest.
Marc Imbert, zoon van Christian beheert sinds 2008 het landgoed Torraccia. Hij onderhoudt op traditionele wijze en met veel zorg de 43 ha grote wijngaard. Hij streeft naar kwaliteit en wil de Corsicaanse variëteiten verder op de kaart zetten. 
De wijngaard wordt handmatig bewerkt, zonder pesticiden en de wijnbouwer is pionier in de biologische wijnbouw onder een biologisch keurmerk.
(Bron : o.a. website Domaine De Torraccia)

 

APPELLATION D’ORIGINE PROTEGEE (AOP)

 

Corsica kent 9 AOP appellaties:

 

             AOP CORSE

De enige regionale appellatie op het eiland, strekt zich uit strekt zich uit over de gehele oostkust, tussen Bastia en Solenzara.

 

•             5 AOP CORSE “VILLAGES”

AOP CÔTEAUX DU CAP CORSE

In het Noorden van het eiland, hangend op duizelingwekkende plateaus, verspreid over een lang en smal schiereiland, zeer dicht bij de zee en dicht bij de dorpen.

AOP CORSE CALVI

Deze appellatie situeert zich in Balagne, tussen Calvi en Île Rousse, één van de oudste terroirs. Het is een schitterende omgeving met berglandschappen.

AOP CORSE PORTO-VECCHIO

Deze appellatie ligt in het zuidoosten van het eiland, rondom het stadje Porto-Vecchio. De wijngaarden zijn gelegen op de steile hellingen die boven de zee uitsteken. Naast een rotsachtige kust is de omgeving bebost met grote kurkbossen.

AOP CORSE FIGARI

De meest zuidelijke en tevens oudste wijngaarden van Corsica zijn hier gelegen. 

AOP CORSE SARTENE

Deze appellatie, links onderaan het eiland, strekt zich uit over twee verschillende gebieden: de regio Tizzano en de Ortolo-vallei.

 

             2 AOP COMMUNALES “CRUS”

AOP PATRIMONIO

Dit is de eerste erkende Corsicaanse appellatie. Het is ook één van de twee appellaties van het specifieke AOP-decreet “Cru de Corse”.
Gelegen rond de golf van Cap St-Florent, dicht bij de zee en kent een microklimaat.
Naast de uitstekende wijnen, ontdek je ook de prachtige landschappen en hooggelegen dorpjes.

AOP AJACCIO

Dit is de tweede appellatie van de “Cru de Corse”. Gelegen in westen van het eiland, ongeveer in midden en op de heuvels boven de golf van Ajaccio en Sagogne.

 

             AOP MUSCAT DU CAP CORSE

In de regio Nebbiu (bovenaan eiland) worden de Muscat Petit-Grain druiven verbouwd op duizelingwekkende terrassen.

 

Om de AOP-classificatie te bekomen moet de wijn minstens uit minstens 60% eigen Corsicaanse variëteiten bestaan.
De totale Corsicaanse productie vertegenwoordigt 1% van de totale Franse wijnproductie.

 

TERROIR

Corsica bestaat uit een veelheid aan terroirs, elk gekenmerkt door een gekende combinatie van elementen: specifieke bodem, topografie, klimaat, landschapskenmerken en de biodiversiteit.
Het landgoed Torraccia strekt zich uit over 43 hectare met uitzicht op de zee en ligt midden in de bergen. Het is een uniek stuk land met een uniek terroir. De wijngaarden zijn gelegen op de granieten arena’s op het zuidoosten.
Domaine Torraccia behoort tot de AOC Porto-Vecchio, de kleinste Corsicaanse appelatie.

BODEM

Granietsteen vormen de wijnbouwterroirs in Porto-Vecchio.
Graniet rose en graniet gris zijn ideaal voor de witte variëteiten terwijl graniet bleu een ideale bodem is voor de rode variëteiten.

 

KLIMAAT

Mediterraan klimaat dat wordt beïnvloed door de aanwezigheid van zee en de bergen. De zomers zijn heet en droog, terwijl de winters zeer mild zijn. Belangrijke constante is de uitzonderlijke zonneschijn tot wel 2.885 uren op jaarbasis, maar ook uitzonderlijke zomerdroogte (tegen de tropische grens van 30 graden en soms iets warmer).
De gemiddelde jaartemperatuur voor Porto-Vecchio is 19 graden.
Er valt gemiddeld 273 mm regen per jaar en het is er 244 dagen per jaar droog, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 72% en een UV-index van 5.
Ook de wind is er aanwezig maar niet in die mate zoals in Cap Corse (noorden) en Bonifacio (zuiden) waar windstille dagen zeldzaam zijn.
In de marge van het wijnverhaal nog vermelden dat het domein ook nog 1 hectare olijven verbouwt. Bij een tekort aan water is in de voorbije twee jaar de productie quasi nihil.

 

DRUIVENRASSEN

Het landgoed Torraccia maakt optimaal gebruik van het wijnbouwgebied dankzij Corsicaanse druivensoorten zoals Niellucciu en Sciaccarellu voor hun rode en rosé wijnen en Vermentinu voor hun witte wijnen. Daarnaast zijn ook nog Syrah-, Grenache- en Cinsault-wijnstokken. 

 

GEPROEFD

De degustatie wordt begeleid door de heer Michel Maire du Poset, de vertegenwoordiger voor het buitenland van Domaine De Torraccia.

 

1. Alligria Blanc 2022 AOP Corse Porto-Vecchio

Degustatiecommentaar

Druiven: 100% Vermentinu 
Vinificatie: Na persing een alcoholische gisting gedurende 20 dagen bij 19°C. Bâtonnage en rijping op droesem gedurende 6 maanden. Opvoeding in eikenhouten vaten. Filteren en bottelen.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: De wijn kleurt citroengeel en is helder.
Neus: Een uitgesproken aroma van exotisch fruit zoals ananas, maar ook wit steenfruit, pompelmoes en citrus, lichte houtachtige tonen.
Mond: De smaak is fris met minerale indrukken, knisperende zuurgraad, exotisch fruit, wat citrus en een bittertje in de halflange afdronk.
Conclusies: Karaktervolle Vermentinu.
Gastro: aperitief met oesters, schaaldieren,

 

2. Oriu Blanc 2022 AOP Corse Porto-Vecchio

Degustatiecommentaar

Druiven: 100% Vermentinu afkomstig van oudere wijnstokken.
Vinificatie: Traditionele wijze gevinifieerd met rijping in roestvrijstalen vaten gedurende 6 maanden met bâtonnage. 
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: In het glas krijgen we heldere, intense citroengele wijn, lichtjes tranend.
Neus: Fijn en complex geurenpakket met neus van natte steen, citrus aroma’s, groene appel, peer, exotisch fruit, en floraal met acacia.
Mond: De aanzet in de mond is fris, droog, ziltig ‘saline’, mooi uitgebalanceerd tussen zuur en intense frisheid, impressies van agrumes en exotisch fruit, kruidig, minerale indrukken en een bittertje in de lange finale.
Conclusies: Een finesserijke wijn met bewaarpotentieel.
Gastro: zeevruchten, witte vis, geitenkaas en schapenkaas. Suggestie van de spreker: zee-egels.

 

3. Oriu Rosé 2022 AOP Corse Porto-Vecchio

Degustatiecommentaar 

Druiven: Blend van 80% Sciaccarellu en 20% Niellucciu.
Vinificatie: Traditioneel, saignée bij het persen en maceratie bij 16°C, rijping op droesem met bâtonnage.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Zuiver zalmkleur en helder.
Neus: Klein rood fruit, frambozen en aardbeien, kruiden, roos.
Mond: Complex, fris maar ook fruitig in de mond, volle en rijke smaak, mineraal, fruitkorfje van klein rood fruit, wat drop en een ziltig randje in de afdronk.
Conclusies: Een dorstlessende en aangename rosé.
Gastro: aperitief, schaaldieren zoals krab, kreeft, langoustines.

 

4. Torraccia Rouge 2020 AOP Corse Porto-Vecchio

Degustatiecommentaar

Druiven: 50% Niellucciu, 30% Grenache, 10% Sciaccarellu, 10% Syrah
Vinificatie: Fermentatie van de druivensoorten bij 26/30°C met natuurlijke gisten. Uitsluitend met behulp van de zwaartekracht worden de wijnen overgebracht naar half ingegraven betonnen tanks. Lichte filtratie met botteling.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Robijnrood, helder, licht waterrandje en aanwezige tranen.
Neus: Eerst wat gesloten maar na walsen onmiddellijk een hoge fruitfactor met rood fruit, wild bessenfruit, kers, aards, rokerig, roos, cacao en zeker ook de vegetatievorm ‘maquis’ (verschillende soorten struiken en bomen die gedijen op de rotsachtige bodem, typisch voor Corsica).
Mond: Ronde aanzet, soepele versmolten en fluweelzachte duidelijk aanwezige tannines, medium body, braambes, kers, en een middellange afdronk.
Conclusies: Wijn met kelderpotentieel, een elegante maaltijdwijn.
Gastro: Gegrild vlees, eend, lamsvlees in de oven met tijm, rozemarijn en veel look.

 

5. Alligria Rouge 2019 AOP Corse Porto-Vecchio

Degustatiecommentaar

Druiven: 50% Niellucciu, 30% Grenache, 10% Sciaccarellu, 10% Syrah
Vinificatie: Na persen en ontstelen, alcoholische gisting in betonnen vaten gedurende 10 dagen bij 27°C., malolactische gisting. Rijping gedurende 24 maanden in betonnen vaten.
Verder opvoeding in eikenhouten vaten gedurende 6 maanden, daarna filtratie en botteling.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: robijnrood, helder en intens, dik tranend.
Neus: Intens met geuren van vers zwart fruit, zure kersen, zwarte bessen, lichte kruidigheid, garrigue, ook lichte toetsen van vanille.
Mond: Fruitig en sappig maar ook kruidig, fijne elegante tannines, kersen, zwart fruit en zoethout. Halflange finale met een kruidig staartje.
Conclusies: De wijn met 60% Corsicaanse druiven is evenwichtig.
Gastro: BBQ, lamskroontje.

 

6. Oriu Rouge 2021 AOP Corse Porto-Vecchio

Degustatiecommentaar

Druiven: 80% Niellucciu en 20% Sciaccarellu
Vinificatie: Traditionele vinificatie met fermentatie gedurende 10 tot 15 dagen. Gisting op droesem tussen 25°C. en 30°C. Minimale soutirage. Rijping gedurende 3 jaar in betonnen vaten.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Medium intens robijnrood, licht waterrandje met energieke tranen.
Neus: Elegant aroma, nuances van rijp rood en zwart fruit, pruimen, zoethout, peper, kruidige indrukken, animale toetsen, roostergeuren.
Mond: Complexe aanzet met fijne en sappige tannines, evenwichtig met een mooi samenspel tussen zwarte kers, woudfruit en kruiden.
Conclusies: Deze blend van typische Corsicaanse druiven is nu nog te jong, maar wordt een marathonloper die over een vijftal jaar zijn ware complexiteit en finesse zal tonen en veel verouderingspotentieel heeft. Wijn 8 (zie verder) is hier een voorbeeld van.
Gastro: Wild en ragout van wild (hert, everzwijn).

 

7. Oriu Rouge 2020 AOP Corse Porto-Vecchio

Degustatiecommentaar

Druiven: 80% Niellucciu en 20% Sciaccarellu
Vinificatie: zie wijn 6
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Vaalrood, beetje evolutie, gulzig tranend.
Neus: Direct een animale geurstart, natte pels, stal, haas, gevolgd door kers, bosbessen, gedroogde kruiden.
Mond: Al bij de eerste aanzet duidelijk meer tannines en zuren dan Oriu Rouge 2021, vlezig,
jammy, stroom rijp fruit en de wijn blijft animale toetsen geven. Heel lange afdronk met een bittertje.
Conclusies: Deze wijn is eveneens te jong, maar toch klassevol.
Gastro: Wild en zeker haas.

 

8. Oriu Rouge 2003 AOP Corse Porto-Vecchio

Degustatiecommentaar

Druiven: 80% Niellucciu en 20% Sciaccarellu
Vinificatie: zie wijn 6
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Gezien zijn leeftijd stilaan tuilé dakpanbruin met olietextuur.
Neus: Rustieke geuren in de neus met leder, animaal, garrigue kruiden zoals tijm, rozemarijn, munt, maar ook tabaksblad.
Mond: Ziltig in aanzet, impressies van chocolade, zoethout, gerookt, de tannines zijn versmolten, nog iet wat gekarameliseerd fruit. Heel lange afdronk.
Conclusies: Deze wijn geschonken uit magnum fles toont na verouderen duidelijk zijn complexiteit, nog geconcentreerd maar is zeker nu op dronk.
Gastro: Haarwild, zeker haas, ree en hertenkalf maar kan ook bij een chocolade dessert.

 

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Alligria Blanc 2022 AOP Corse Porto-Vecchio 13,29 14,00
Oriu Blanc 2022 AOP Corse Porto-Vecchio 13,88 14,25
Oriu Rosé 2022 AOP Corse Porto-Vecchio 13,54 14,00
Torraccia Rouge 2020 AOP Corse Porto-Vecchio 13,92 14,00
Alligria Rouge 2019 AOP Corse Porto-Vecchio 14,29 14,50
Oriu Rouge 2021 AOP Corse Porto-Vecchio 14,17 15,00
Oriu Rouge 2020 AOP Corse Porto-Vecchio 14,96 16,00
Oriu Rouge 2021 AOP Corse Porto-Vecchio 15,13 16,25