Giuseppe Cortese

 

Grootmeesters Franky Taelman en zijn echtgenote Resi bezochten tijdens hun verlof de B&B op Azienda Agricola Giuseppe Cortese – via rabaja 35 - Barbaresco .
www.cortesegiuseppe.it

Strada Da Rabajà, 80 12050 Barbaresco
Cuneo Piemonte, Italië Tel : 173635131

Na een blik op het eerste beeld op deze internetsite benijden we al onze vrienden die op een terras met zo’n uitzicht kennis maakten met de familie Cortese en het mooi gamma aan kwaliteitswijnen van dit klein familiebedrijf:

  • Barbaresca Rabaja
  • Barbaresca Rabaja riserva
  • Langhe Nebbiolo
  • Barbera d’Alba Morassina
  • Barbera d’Alba
  • Docetto d’Alba trifolera
  • Langhe Chardonnay
  • Langhe Chardonnay Scapulin

Francky en Resi vonden dit gamma perfect voor een degustatieavond in de Commanderij. Nadat ze eerder Rovellotti uit Noord-Italië aanbrachten begreep het bestuur dat Francky en Resi weer een fijne ontdekking voorstelden.
De contacten waren gelegd, de wijnen besteld, de afspraken gemaakt en de datum vastgelegd. Misschien te snel, want we gingen er aan voorbij dat het krokusverlof was en velen van die week profiteren om te gaan genieten van de sneeuw, de zon of beide. En er was ook nog de griepepidemie en de ijzel plaatste zelfs een trouw gildelid in een rolstoel. Ons aantal was dus geringer dan anders.

Zo zaten we daar, op vrijdagavond 15 februari, met een 60-tal leden in spanning, oog in oog met onze gast Gabriele Occhetti, gehuwd met Tiziana, de dochter van Giuseppe Cortese. om een mooi gamma te proeven. En ja, de verwachtingen werden ingevuld, zo niet nog overtroffen!

  1. Langhe Chardonnay 2011

    100% Chardonnay
    0,3 ha in Trifolera zone, op een westelijke helling – 2200 flessen
    Vinificatie en rijping in roestvrij stalen tanks. De flessen rusten 3 maanden voor ze de deur uit gaan.


    Heldere bleekgele wijn met licht groene schijn.
    Intense, frisse fruitgeuren van citrusvruchten en appel.
    Een correct gemaakte, droge, ronde wijn met veel mineraliteit en een afdronk op fris fruit en een bittertje in de finale.
    Een leuk terraswijntje.
     
  2. Langhe Chardonnay Scapulin 2011

    100% Chardonnay
    0,2 ha in de Trifolera zone , op een westelijke helling – 2200 flessen
    Rijpt 10-12 maanden op kleine Franse eiken vaten van 225 l, 40 % nieuw, 60 % eenmalig hergebruikt.
    De flessen rusten 6 maanden voor ze de deur uit gaan.


    Heldere citroengele wijn met mooie viscositeit.
    Complexe neus waarin houttoetsen zoals vanille en ceder de geuren aanvullen van rijp fruit zoals citrus en ananas, versterkt door een extra aan alcohol.
    Een ronde, minerale en vettige wijn met fijne zuren en een zachte eiken ruggengraat met een mooie afdronk.
     
  3. Docetto d’Alba trifolera 2011

    100% Dolcetto
    2,5 ha in de Trifolera zone , op een westelijke helling – 12000 flessen
    Vinificatie en rijping in roestvrij stalen tanks. De flessen rusten 3 maanden voor ze de deur uit gaan.


    Robijnrode, naar purper neigende kleur.
    Aromatisch bouquet met intense en complexe fruitaroma’s van rijp zwart fruit en rode vruchtjes, cassis, maar vooral framboos en banaan zoals bij ‘cuberdons ‘in de Gamay-wijnen.
    In de mond aangenaam, eenvoudig en met zachte tannine.
    Een wijn om koel te drinken met een slaatje met charcuterie op een pique nik.
     
  4. Barbera d’Alba Morassina 2010

    100% Barbera
    1 ha in de Trifolera zone op een zuid-, zuidwestelijke helling – 4000 flessen.
    Rijpt 18 maanden op kleine Frans eiken vaten van 225 l, de kleine helft nieuw, de rest hergebruikt.


    Robijnrode kleur, met in de rand nauwelijks evolutie.
    Fruitige geuren van rijpe kersen en pruimen, zwarte bessen, vanille en kruidige toetsen.
    Een mond vullende wijn met fijne fruitzuren en mooie zachte tannine.
    Een mooi gestructureerde wijn.
     
  5. Langhe Nebbiolo

    100% Nebbiolo.
    1 ha in Rabaja op een zuid-, zuidwestelijke helling – 6000 flessen.
    Rijpt 30 maanden op grote vaten van Slavische en Franse eik, 17 tot 25 hl en variërend van nieuw tot 8-9 jaar oud. De flessen rusten minimum 3 maanden voor ze de deur uit gaan.


    Donkere, kersenrode wijn, licht doorzichtig.
    Aanvankelijk gesloten met lichte florale, fruitige en reeds animale geuren .
    Na walsen draagt de ‘warme’ (14° alcohol) wijn duidelijker viooltjes, rijpe kersen en pruimen, vanille en bosgrond aan.
    Typische karaktervolle, elegante Nebbiolo, droog met frisse, aangename fruittoetsen en tanninerijk.
    Mooi en evenwichtig.
    Hij doet aan een goede Bourgogne denken, maar voor deze prijs zal je minder twijfelen om er eentje van die kwaliteit soldaat te maken.
     
  6. Barbaresco Rabaja 2009

    100% Nebbiolo van minstens 35 jaar oude stokken.
    4 ha in Rabaja op een zuid, zuidwestelijke helling – 17000 flessen
    Rijpt 18 maanden op grote vaten van Slavische en Franse eik, 17 tot 25 hl en variërend van nieuw tot 8-9 jaar oud. De flessen rusten minimum 6 maanden voor ze de deur uit gaan.


    2009 was een warm jaar en leverde de wijn boeren in die streek veel moeilijkheden op. Benieuwd wat we hier vinden nadat het basisproduct al zo aangenaam was.

    Weinig doorzichtige kersenrode wijn.
    Hij geurt naar viooltjes, leer, animale toetsen. Na walsen veel complexer met geuren van gedroogde pruimen, kruiden, tabak en chocolade.
    De smaak is aangenaam fruitig. Het hout is reeds aardig versmolten en er verschijnen smaken van chocolade en mokka.
    Een prachtige, droge, volle, krachtige, harmonieuze wijn.
    Deze wijn heeft de capaciteit om de komende 15 jaar nog verder gunstig te evolueren.
     
  7. Barbaresco Rabaja 2006

    Deze wijn is weinig doorzichtig, donker kersenrood met een zeer lichte evolutie in de rand.
    In de neus is hij complex geurend naar viooltjes, gedroogde vruchten tabak, chocolade, mokka geuren van paddenstoelen.
    Na walsen wordt hij iets animaler en wordt het fruit prominenter.
    Krachtige maar fluweelzachte, harmonieuze wijn. Mooi in zijn zuren, met intens aanwezige zachte tannine en een aangename, lange finale.

    Een schitterende jaargang die een spaarzame keldermeester gelukkig zal maken!
     
  8. Barbaresco Rabaja 2004 - Riserva

    Selectie uit de Rabaja in de goede jaren, vooral van stokken van plus 60 jaar.
    Deze flessen rusten niet 6, maar 36 maanden, voor ze verkocht worden.


    Fonkelende robijnrode kleur met weinig evolutie.
    Complex in de neus met viooltjes, mokka, chocolade en tabak, gekookte confituur van pruimen, kruidig. Na walsen komen de aangename geuren van leer, wild en truffel.
    Schitterende complexe wijn met smaken van rijp rood fruit, truffel en zoethout.

    Deze wijn mag wedijveren met bourgognes die minstens het dubbel zullen kosten!

Verslaggever
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Langhe Chardonnay DOC 2011 (wit) 13.36 14.00
Langhe Chardonnay DOC 2011 Scapulin (wit) 14.21 14.50
Dolcetto D’Alba DOC 2011 Trifolera 12.64 13.50
Barbera D’Alba DOC 2010 Morassina 14.57 15.50
Langhe Nebbsiolo DOC 2010 13.71 15.00
Barbaresco DOCG 2009 Rabaja 15.79 16.50
Barbaresco DOCG 2006 Rabaja 15.72 17.00
Barbaresco DOCG 2004 Rabaja Reserva 17.21 18.00