La Marzelle en Le Prieuré

 

Château La Marzelle Saint Emilion Grand Cru Classé

De ontvangst van Château La Marzelle Saint Emilion Grand Cru Classé door Commanderij De Mandel fulmineerde tot een aangename ontmoeting met gepassioneerde wijnmakers en een buitengewoon hoogstaande degustatie.

Medelid Etienne Deruyck introduceerde dit Bordeaux kasteel bij De Commanderij De Mandel. Hij regelde voor 11 februari 2011 de afspraak met Philippe Genevey, manager van Château La Marzelle en met Bart De Winne commercieel directeur voor een degustatie in het clublokaal. De eigenares van het chateau, mevrouw Jacqueline Sioen, de bedrijfsleidster van Sioen Industries uit Ardooie en een kranige dame met Roeselaarse roots, verraste ons met haar persoonlijke aanwezigheid.

La Marzelle heeft een bewogen geschiedenis sinds de Vlaamse industriëlen Jean-Jacques en Jacqueline Sioen het in 1997 – 1998 heropgestart hebben nadat het goed op sterven na vervallen was. In Saint-Emilion zullen ze ondertussen ook geweten hebben dat château La Marzelle weer op de wereldkaart staat en een goed visitekaartje is voor hun Grand Cru Classé.

Mevrouw Sioen offreerde de wijnen voor deze degustatie en mocht op het einde van de avond met trots en met geheven hoofd de zaal verlaten: ze leidt een succesvol team dat Château La Marzelle in korte tijd naar de top wist op te werken en alle wijnen werden door de aanwezigen bijzonder hoog gewaardeerd zoals u zelf kan terugvinden in de scores van deze avond, onderaan dit verslag.

We proefden eerst 2005 en 2006 van Château Prieuré La Marzelle Saint Emilion Grand Cru Classé, een naburig waardevol domein dat in 2004 aangekocht werd. Daarna maakten we een verticale degustatie van 2004 tot en met 2008 van Château La Marzelle Saint Emilion Grand Cru Classé mee.

We kunnen de voorstelling van het domein en zijn wijnen op hun internetsite niet verbeteren ( www.chateaulamarzelle.com ) en de technische fiches van de jaargangen die er te vinden zijn, zijn bijna de exacte verwoording van de commentaren die de leden bij deze wijnen hebben geleverd. Alleen was die nog flatteuzer. Daarom is het weinig zinvol de bespreking hier te herhalen. De fiches geven weer hoe elke jaargang is ontstaan, met zijn klimatologisch problemen en telkens met de individuele aanpak. We vinden in de beschrijving het summiere verslag van de inspanningen om het beste uit ieder jaar naar boven te halen.

Is het zijn afkomst uit de Languedoc die Philippe Genevey de karakteristieken geeft om dergelijke uitzonderlijke wijnen in de Bordeaux-streek te creëren? In alle geval blijkt hij elk jaar al even begaan te zijn met de verzorging van de wijngaard en de opvolging van de klimatologische omstandigheden als met zijn cuves en barriques.
Elk jaar produceert hij wijnen met een intense kleur, met een neus vol aangenaam fruit en kruiden, met een evenwichtige balans van fruit en zachte tannine, meestal zijdezacht, mond vullend en met een mooie afdronk, maar telkens met een specifiek palet en kruidenboeket. Elke jaargang verraste door zijn originaliteit. De proefvolgorde van oud naar jong bood de kans de evolutie, het potentieel en het karakter van elk jaar maximaal in te schatten.
Het aanbod van de heer Genevey om het kasteel beter te leren kennen tijdens een bezoek houden we daarom ook zorgvuldig bij. Deze wijnmaker bewijst de moeilijke golven van het wispelturig klimaat in de Bordeaux te kunnen berijden als een surfer van de wereldzeeën. We zijn nu al benieuwd naar het technisch arsenaal, naar de vindingrijkheid en naar de zorgzaamheid die we er ooit hopen te mogen aanschouwen.

In Bart De Winne heeft het domein een gedreven vertegenwoordiger gevonden en we hebben begrepen dat we La Marzelle niet in de grootwarenhuizen aan dumpingprijzen moeten zoeken. Als dat in het verleden wel zou gebeurd zijn, dan is ook al bewezen dat het niets anders was dan plat boerenbedrog waarvoor de nodige rechtzettingen zijn gepubliceerd.
Kwaliteit heeft zijn prijs.
Château La Marzelle noteren we als de wijn die we bij een restaurantbezoek uit nieuwsgierigheid op de kaart zullen zoeken en we zullen met de hoogste interesse de evolutie van zijn jaargangen volgen. Onze leden vonden Château La Marzelle deze week al terug bij Peter Goossens en in Saint Cornil.

Faits divers

De week in aanloop naar deze degustatieavond stelde Commanderij De Mandel voor enkele onverwachte problemen. Door het faillissement van de uitbater van de Bon Vievan was het clublokaal verzegeld en onze geluidsinstallatie bevond zich tussen de in beslag genomen inboedel. De uitnodigingen waren al verstuurd. Gelukkig hebben we van de meeste leden ook hun e-mailadres.

Dank aan Curator Meester Dries Lauwers om zo snel onze geluidsinstallatie uit de inbeslaggenomen inboedel te restitueren.

Dank vooral aan Bart Vandewiele voor het ter beschikking stellen van de ontbijtzaal van Parkhotel zodat de leden die naar de degustatie kwamen, zonder grote verplaatsing en met niet meer dan een kleine verrassing, het nabije Parkhotel mochten binnenstappen.

Zo kon de ontvangst van Château La Marzelle Saint Emilion Grand Cru Classé door Commanderij De Mandel ondanks tegenspoed fulmineren tot een ontmoeting met interessante en gepassioneerde wijnmakers en een buitengewoon hoogstaande degustatie. Nu de banden met de familie en het bedrijf gesmeed zijn aanhoorden we met plezier dat afspraken gemaakt zijn voor een nieuw rendez-vous over een paar jaar! De wijnen worden alvast in de kelder klaargelegd. We klinken op deze kennismaking!

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Château Prieuré La Marzelle 2005 15.20 16.00
Château Prieuré La Marzelle 2006 14.68 16.00
Château La Marzelle 2004 Grand Cru Classé 15.68 16.50
Château La Marzelle 2005 Grand Cru Classé 16.70 17.50
Château La Marzelle 2006 Grand Cru Classé 15.75 17.00
Château La Marzelle 2007 Grand Cru Classé 16.31 17.50
Château La Marzelle 2008 Grand Cru Classé 15.94 16.50